Vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in Nederlandse nieuwsmedia

Nieuws
Onderzoek representatie vrouwen in Nederlandse nieuws media

Op dit tempo duurt het nog 67 jaar totdat er wereldwijd volledige gendergelijkheid in de nieuwsmedia bereikt is. Ook in Nederland staan we nog ver van dat doel af. Vrouwen zijn namelijk nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 28% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. En maar 10% van de mensen in beeld zijn van kleur. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien, die we vandaag publiceren.

Lees hier het volledige rapport: 


Het GMMP is het grootste (inter)nationale onderzoek naar genderrepresentatie in de nieuwsmedia en wordt eens in de vijf jaar uitgevoerd. Het is daarmee de belangrijkste bron van data voor beleid op dit terrein. Afgelopen jaar werden op dezelfde dag in 116 landen 30.172 nieuwsverhalen uit kranten, radio, TV en online nieuwssites bestudeerd om de representatie van vrouwen en mensen van kleur in kaart te brengen. 

Ondanks dat positieve beeldvorming en representatie in Nederland de laatste jaren relatief veel aandacht kregen - bijvoorbeeld door de oprichting van de Coalitie Beeldvorming in de Media, het onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar representatie van vrouwen in de media en beleid hierop vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap - is er weinig vooruitgang geboekt ten opzichte van vijf jaar geleden. 
 

De belangrijkste conclusies uit de Nederlandse monitoring

  • Slechts 28% van de personen die in het nieuws voorkomen is vrouw, in lijn met het EU gemiddelde en iets boven het internationale gemiddelde (25%). Daarnaast worden vrouwen veel vaker dan mannen in verband gebracht met hun privéleven en familierol in plaats van hun professionele expertise.  
  • 22% van de experts in het nieuws is vrouw, terwijl van de personen op TV die in huishoudelijk verband worden afgebeeld 67% vrouw is - een reflectie van de nog altijd traditionele rolpatronen in Nederland. 
  • 29% van de journalisten uit het onderzoek is vrouw. Dat betekent dat het nieuws nog altijd voornamelijk vanuit een mannelijk perspectief wordt verteld. 

Een gemiste kans, aangezien de nieuwsmedia een groot bereik hebben en daarmee een belangrijk platform zijn om bewustwording te creëren en die ongelijkheden recht te trekken. 
 

En nu?

Media- en beleidsmakers zijn aan zet. Zo vindt er op dit moment in Nederland geen jaarlijkse monitoring plaats van de representatie van vrouwen in de media, en is media geen onderdeel van de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor. Terwijl deze monitoring verschillende stakeholders inzicht zou kunnen geven in de voortgang, waarna zij eventueel kunnen bijsturen. Mediamakers kunnen dit ook zelf doen: het is aan te raden om maandelijks je eigen content te monitoren op gelijkwaardige representatie van de samenleving. Zo ontwikkelde de BBC een methode om genderrepresentatie in hun programma’s te monitoren. Tot slot bevestigt het GMMP het belang van diversiteit op nieuwsredacties: de resultaten laten zien dat verhalen die geschreven of gemaakt zijn door vrouwen vaker vrouwen (als bron of als onderwerp) bevatten dan wanneer ze gemaakt zijn door mannen. 

Download voor de rest van de aanbevelingen hieronder het rapport:


Het Global Media Monitoring Project werd in Nederland gecoördineerd door Free Press Unlimited & WOMEN Inc. 

Share this page:

Subject:
Media4Women, 
Onderzoek