
Free Press Unlimited viert 5 mei de persvrijheid
Free Press Unlimited (FPU) werkt aan het beschermen van persvrijheid over de hele wereld en opent op 5 mei de deuren voor haar stadsgenoten om die vrijheid samen te vieren. Hoe is die vrijheid bevochten in Nederland? Hoe zou ons land eruit zien zonder, en hoe gaat het met de persvrijheid in de rest van de wereld?
Op 5 mei is er voor iedereen iets te doen op het kantoor van FPU aan de Weesperstraat. Voor kinderen die altijd al hebben willen weten wat een journalist eigenlijk doet, is er een workshop ‘Verslaggevers in de dop’ in samenwerking met ChildPress. Jongeren met kritische vragen over betrouwbaar nieuws en censuur zijn welkom bij een workshop in samenwerking met de Nederlandse UNESCO Jongerencommissie. En iedereen die altijd al een goed opiniestuk heeft in willen sturen bij de krant is welkom bij de workshop 'Opinie schrijven' van schrijver en redacteur Arend Hulshof.
Tijdens de Vrijheidsmaaltijd is er een panel over persvrijheid en de rol van onafhankelijke journalistiek in onze democratie. Persvrijheid is een bevochten recht, zoals zoveel vrijheden. En in een wereld waar op veel plekken vrijheden beknot worden, en autocratie toeneemt, wordt het beoefenen van die vrijheden vaak een vorm van verzet. Zo ook in de Tweede Wereldoorlog waar verzetskranten ontstonden, zoals het Parool, Vrij Nederland en Trouw. Veel media organisaties, zoals de journalisten van Radio Dabanga en TV Rain, die vanuit ballingschap verslag doen voor Sudan en Oekraine, werken in onze tijd onder dit soort omstandigheden om toch onafhankelijke informatie beschikbaar te houden.
In dit panel gaan we met Teun Dominicus, historicus en journalist bij het Parool, Ibrahim Jadelkarim van Radio Dabanga en Ekaterina Kotrikadze van TV Rain in op dit thema: journalistiek als verzet. Wat betekent het als verslag doen verzet wordt en hoe ga je ermee om als dat je tot doelwit maakt? En wat is er nodig om dit verzet voort te kunnen blijven zetten onder hoge druk en dreiging? We horen van journalisten zelf over hun ervaringen. Zien zij zichzelf als verzetsstrijder? Herkennen zij zichzelf in hun voorgangers van vroeger? Dit Engelstalige panel wordt gemodereerd door Nienke Venema van Stichting Democratie en Media.
Meld je aan voor het Bevrijdingsdag event via onderstaand formulier en geef aan of je ook deel neemt aan een of meerdere workshops.
Programma:
12:00 Opening tentoonstelling en persvrijheidsmarkt
12:30 - 13:30 Vrijheidsmaaltijd tijdens panel 'Wanneer wordt journalistiek verzet?'.
Workshops
13:30 - 14:30 Workshop kinderen (8-12): Verslaggevers in de dop
13:30 - 14:30 Workshop jongeren (16+) i.s.m. UNESCO Jongerencommissie over persvrijheid en democratie
13:30 - 14:30 Workshop Opinie schrijven met Arend Hulshof (ronde 1)
15:00 - 16:00 Workshop Opinie schrijven met Arend Hulshof (ronde 2)
Aanmelden via het registratieformulier
